Weekend Betting
Allt om betting och kasino online

Så spelar du på odds

Sportsbetting, det vill säga vadslagning om sporthändelser, är en populär hobby både i Sverige och utomlands, och tack vare Internet finns idag en lång rad olika spelbolag att välja mellan.

Om du inte har provat på sportsbetting tidigare, eller om du vill förbättra ditt spel och öka sannolikheten för att kunna förvandla sportsbetting från tidsfördriv till lönsam hobbyverksamhet, råder vi dig att läsa vidare i den här artikeln. Vi kommer bland annat att ta upp olika vadslagningsformer, pengahantering, registerföring och analys av sporthändelser. Kort sagt, en inledande bettingskola för dig som vill förkovra dig i ämnet.

Så här kommer du igång med oddsspel
Ett bra sätt att komma igång är att börja med att surfa runt lite på de olika sajter för sportsbetting som finns och se vad de har att erbjuda. Exempel på sajter som välkomnar svenska spelare är Betson, Unibet, Bet365, Betway, Betsafe, Bet24, Ladbrokes och Svenska Spel. Nöj dig dock med att titta– du vill inte börja spela seriöst förrän du gjort upp en vettig plan för hur det ska gå till.

Nästa steg är att bestämma hur stor din startkassa ska vara. Det ska vara en summa pengar du inte bara har råd att förlora utan dessutom klarar av att förhålla dig tämligen kallsinnig inför. Exakt hur stor startkassan bör vara beror bland annat på hur din ekonomi ser ut och din spelstrategi. Den som börjar med en liten startkassa kommer att få göra många små satsningar för att gradvis öka på summan, medan den som kan avvara mer kan satsa större belopp redan från start.

När du beslutat dig för hus stor kassan ska vara gäller det att välja ut vilket spelbolag du vill använda, och om du vill hålla dig till ett spelbolag eller öppna konto hos flera. Att splittra upp sin budget i alltför små delar är dock inte att rekommendera, ett eller två konton är ofta nog, särskilt i början. Oddsen varierar dock mellan olika spelsajter så efter hand kan det vara idé att öppna fler konton för att alltid kunna välja det bolag om erbjuder dig bäst odds. Du hittar en bra oddsjämförelse här: odds jämförelse

Här är några punkter som är bra att kolla upp när man väljer mellan olika spelsajter.

– Hur stort är utbudet och finns de typer av spel du gillar?
– Är sajten lättnavigerad och fungerar bra ihop med din dator och uppkopplingshastighet?
– Har spelbolaget spellicens?
– Verkar bolaget seriöst? Får det bra recensioner och vad säger spelare om det på spelforum? En enkel google-sökning kan ge dig mängder av information.
– Granskas sajten av någon oberoende välrenommerad granskare?
– Hur kan du sätta in och ta ut pengar?
– Vad kostar det att sätta in och ta ut pengar?
– Hur lång är utbetalningstiden för uttag?
– Hur ser bonusarna ut och vilka regler är det som gäller för dem?
– Är det lätt och billigt att få tag på kundtjänsten eller måste du t ex ringa ett dyrt utlandssamtal?
– Vilka är kundtjänstens öppettider?
– Vilket/vilka språk finns spelsajten på?
– Vilket/vilka språk talar kundtjänstavdelningen?

När du väl valt ut en eller flera spelsajter gäller det att följa deras information för hur du öppnar ett konto, sätter in pengar och börjar spela.

Pengahantering
Att kunna mycket om sport och förstå sig på odds är bra, men inget av det kommer att vara till någon nytta för dig om du inte klarar av att hantera dina pengar. Som tidigare nämnts rekommenderar vi absolut att du avsätter en särskild spelkassa som är helt skild från din övriga ekonomi. Givetvis är tanken att du i framtiden ska kunna ta ut pengar från ditt spelkonto, men om du redan nu börjar plocka pengar ur spelkontot för att gå ut och festa eller köpa någon rolig leksak är du ute på fel väg. Spelkontot ska vara frikopplat från din övriga ekonomi så att du kan fokusera helt och hållet på att fatta logiska spelbeslut.

När du väl har din spelkassa gäller det att vara disciplinerad. Släng inte iväg hälften av den på ”ett supersäkert tips” det första du gör, utan sätt upp regler för hur pengarna ska hanteras och se till att följa dem. Bland framgångsrika spelare är det vanligt att ha begräsningar för hur stor procentuell andel av den totala kassan som får läggas på ett enskilt vad. Detta för att inte enstaka förluster ska kunna ha stor inverkan på spelkassan. Tänk på att din spelkassa måste kunna klara sig igenom både bra och dåliga perioder om du vill bli en av de spelare som går plus över tid.

En bra riktlinje kan vara att låta dina satsningar hålla sig i spannet 1-5%. För osäkra satsningar nöjer du dig med 1%, för spel där du bedömer att du har bättre översikt över situationen kan du gå uppemot 4-5%. I takt med att din spelkassa växer blir det alltså större och större satsningar pengamässigt, men andelen förändras inte. Samma sak om din spelkassa börjar minska, då minskar också andelen kronor du lägger på varje vad.

Om man redan från början håller strikt disciplin och omsorgsfullt väljer ut storleken på sina vad är det lättare att klara sig genom dåliga perioder. Spelare som satsar pengar ”på känn” löper större risk att drabbas starkt emotionellt av en otursam period. Det är lätt hänt att en besviken spelare ger upp helt och hållet, eller börjar slänga iväg det som finns kvar av spelkassan på galna satsningar.

Registerföring
Du bör redan från start börja skriva ned information rörande alla dina vad så att du kontinuerligt kan följa hur det går för dig. Annars är det lätt hänt att fokusera på de där gångerna man vinner rejält med pengar och förtränga alla gånger det inte gått lika bra. Eller tvärt om, att efter en period av dåliga resultat intala sig själv att det här med sportsbetting är en vansinnig sysselsättning som det är omöjligt att gå plus på. Om du registrerar allt du gör kan du få en sann bild av hur det går för dig.

En annan fördel med att registrera sina spel är att man kan gå tillbaka och analysera sitt spel över tid. Om du till exempel drabbas av en dålig period kan du istället för att bara kalla det ”otur” ta en närmare titt på din statistik och se om det finns något du borde ändra på.

Ett välgjort register ger dig bland annat information om din totala avkastning på investerat belopp (ROI), om det är någon specifik sport eller liga som passar dig bättre än andra, samt om det finns vissa perioder då du bör undvika att spela, till exempel när det är extra stressigt privat eller på jobbet.

Idag finns det programvaror speciellt framtagna för att hjälpa spelare registrera sina vad, till exempel spelboken.se

Information och analys av en match
För att sportsbetting inte ska bli ett rent turspel behöver man ha information om de sporthändelser man avser spela på och dessutom klara av att analysera denna information och fatta lämpliga beslut baserat på analysen. Som nybörjare kan det därför vara en god idé att hålla dig till sporter du känner att du redan har viss koll på, och samtidigt försöka förbättra ditt läge genom att hålla dig ännu mer ajour än normalt.

Här är några exempel på faktorer om kan påverka utgången av en match:

– Lagens allmänna skicklighetsnivå
– Sjukdoms- och skadesituationen
– Väderförhållanden
– Bortastyrka/borstasvaghet vs. Hemmastyrka/hemmasvaghet
– Tränare
– Motivation, riskerar till exempel något av lagen att flyttas ned?
– Tendenser, befinner sig t ex något av lagen i en vinnande period som stärker deras självförtroende?
– Resväg

Informationsinhämtning och analys är en konstart i sig och det tar tid att bli en skicklig sportsbettor. Om du vill ha tips och råd för att förbättra dig själv kan det vara vettigt att söka dig till spelforum på nätet där nya och gamla spelare diskuterar sportsbetting. Det handlar alltså inte om att kika in snabbt i hopp om att få någon saftig bit information om matchen på lördag, utan att istället kontinuerligt diskutera sportsbetting och sportsbettingteknik med andra för att inhämta olika perspektiv på saker och ting.

Olika spelformer
Det finns många olika spelformer att välja mellan och vi kommer här bara ta upp några av de allra vanligaste.

  • 1X2: Detta är den vanligaste spelformen. Man anger om man tror att det kommer att bli hemmavinst, oavgjort eller bortavinst. Hos vissa spelbolag kallas denna spelform kort och gått för ”matchvinnare”. Normalt indikerar 1 hemmavinst, X oavgjort och 2 bortavinst.
  • Resultat: Ange vilket slutresultatet kommer att bli, till exempel 0-0, 1-0, 2-1 osv.
  • Över/Under: Ange hur många mål som kommer att göras under matchen. I fotboll sätts gränsen normalt på 2,5 och du får alltså satsa på om du tror att det blir fler eller färre mål än så. För hockey brukar gränsen ligga högre, ofta 5,5.
  • Vinnare: Med vinnare avses normalt inte matchvinnare, utan vinnare av till exempel en hel liga. Du kan till exempel satsa pengar på vilket lag du tror kommer att avgå med segern i engelska Premier League. Tänk på att en satsning som görs tidigt under säsongen innebär att kapitalet blir uppbundet under lång tid.

Avslutande tips
Ta gärna hjälp av jämförelsesajter för att få överblick över de odds som olika vadslagningsbyråer erbjuder för aktuella matcher.

Öva upp din analysförmåga vad gäller vilka vadslagnignar du över huvud taget ska ge dig in i. För att bli framgångsrik gäller det att inte slentrianmässigt spela på vissa matcher utan istället omsorgsfullt välja ut de sporthändelser som är bäst för dig att investera dina pengar i.

Försök vara realistisk. Att ditt hjärta bultar för ett visst lag innebär inte att de kommer att vinna. Om det bär dig emot att satsa pengar på motståndarlaget, hoppa över att spela på matchen över huvud taget och nöj dig med att heja.

Sträva efter att kontinuerligt förkovra dig, skaffa dig fler erfarenheter och bli en bättre spelare. Det är farligt att luta sig tillbaka och vila på lagrarna.

Om du känner att du börjar tappa kontrollen över ditt spelande, ta en total paus från allt spelande. Ju längre du fortsätter spela med dålig självkontroll, desto större är risken för att du utvecklar ett allvarligt beroende. Mer information hittar du här:
http://www.stodlinjen.se/
http://www.spelberoende.se/
http://www.slutaspela.nu/