Weekend Betting
Allt om betting och kasino online

Betting ordlista

Att slå vad om pengar, till exempel genom att satsa pengar på en viss sporthändelse, är en mycket populär hobby, både i Sverige och utomlands. Som nybörjare kan man känna sig lite förvirrad av alla olika termer som cirkulerar, särskilt när man inte längre nöjer sig med att bara köpa Lördagsgodis av Svenska Spel utan vill ge sig in i vadslagningsfältet lite mer aktivt. För att göra det enklare att förstå vad vadslagningsbyråer menar och vad som egentligen diskuteras på sportsbettingforum har vi sammanställt en liten ordlista med några av de absolut vanligaste termerna från bettingvärlden.

Asian Handicap
Asian Handicap, det vill säga asiatiskt handikapp, är en handikappform som används inom oddsspel för att se till att varje händelse bara har två möjliga utfall. Till exempel kan ju en fotbollsmatch i verkligheten sluta med hemmavinst, bortavinst eller oavgjort, men med hjälp av Asian Hanidcap tar man bort möjligheten för oavgjort. Eftersom kryssrisken tas bort sätts oddsen normalt något lägre än för vanliga handikappsodds.

Bookmaker
Bookmaker är det engelska ordet för någon som tar emot vad, till exempel en vadslagningsbyrå eller en enskild person. Ofta används förkortningen ”bookie” i dagligt tal. I USA brukar bookmakers normalt bara acceptera vad för sportevenemang på college- eller professionell nivå, medan bookmakers i Europa vanligen har ett större utbud som dessutom inte bara inkluderar sporthändelser.

Exchange betting
Exchange betting är en variant av sportsbetting där man inte använder sig av en bookmaker för att sätta oddsen (kallas även för en spelbörs / oddsbörs). Istället kan man som spelare själv erbjuda odds för utvalda händelser eller anta andra spelare oddserbjudanden. Idag finns flera olika förmedlingsbolag att välja mellan om man vill ägna sig åt Exchange Betting och tack vare Internet är det enklare än någonsin att samla ihop tillräckligt många intresserade spelare för att det ska uppstå gott om spelmöjligheter. De bolag som erbjuder Exchange Betting tjänar normalt pengar genom att ta ut en kommission.

Grand Salami
Den som ägnar sig åt Grand Salami tippar det totala antalet gjorda mål under en omgång i en specifik liga eller serie.

Gardering
Om man är osäker på hur en händelse ska avlöpa när man slår vad finns ofta en möjlighet att gardera. I den svenska spelformen Stryktipset från Svenska Spel går det till exempel att hel- eller halvgardera. Halvgardering på Stryktipset innebär att man satsar på två av de tre möjliga utgångarna, medan helgardering innebär att man satsar på alla tre. Ju fler möjliga utgångar du markerar på stryktipskupongen, desto mer måste du betala för att lämna in tipset.

Head-To-Head
Ibland plockar en bookmaker ut två alternativ ur ett större sammanhang och ger spelarna möjlighet att satsa på dem. Det förekommer till exempel att Svenska Spel väljer ut två enskilda hockeyspelare och ger spelare möjlighet att satsa på vem de tror kommer att göra flest mål under en viss match. Denna typ av spela kallas head-to-head.

Insatstak
Insatstaket anger hur mycket du maximalt kan satsa på ett visst vad. En bookmaker kan till exempel bestämma att ingen spelare får satsa mer än $1 000 på utgången av en viss match. Det kan till exempel handla om att bookmakern inte vill ta ansvar för större satsningar än så, eller om att boomakern är ett statligt spelmonopol som har en laglig skyldighet att begränsa befolkningens spelande.

Moneyline
Normalt brukar det matchresultat som räknas hos bookmakers vara det som gäller vid ordinarie tids utgång. Om man istället vill spela på det resultat som inkluderar övertid och straffar kallas det för att spela på Moneyline. Den som spelar på Moneyline behöver alltså inte ta risken för oavgjort med i beräkningen.

Odds
Odds är proportionen mellan vinst och insats. Oddset 50:1 (50-mot-1, 50/1) innebär till exempel att den som satsar 1 krona och vinner får 51 kronor (50 kronor i vinst + insatsen tillbaka). I vissa länder är det vanligt att istället ange oddsen med decimaltecken och inte ge tillbaka insatsen. Oddset 7,7 innebär då att den som satsar 1 krona och vinner får tillbaka 7,70 kronor.

Ju högre odds desto större vinst om man vinner. Bookmakers sätter normalt oddsen baserat på hur sannolikt de eller spelarpopulationen anser att en viss händelse är. I en match mellan ett starkt och ett svagt lag erbjuds därför den som satsar på det svaga lagret normalt mycket högre odds än den som vill satsa pengar på att det svaga laget ska vinna.

Fasta odds, semifasta odds och flytande odds.
Ett fast odds står kvar och ändras inte efter att det väl har sats. Ett semifast odds kan ändras fram till spelstopp, men varje enskild spelare är garanterad det odds som gällde när denne gjorde sin satsning. Flytande odds kan ändras fram till spelstopp och ingen är garanterad något visst odds (se totalisatorspel).

Totalisatorspel
Totalisatorspel förekommer huvudsakligen inom travet. Totalisatorspel innebär att oddsen bestäms automatiskt baserat på hur spelarpopulationen satsar sina pengar och de förändras därför ända fram till spelstopp. Ju mer pengar som satsas på en viss häst desto lägre sjunker oddsen. Vid totalisatorspel är du inte garanterad det odds som gällde när du satsade dina pengar, det är istället oddset vid spelstopp som gäller. Det höga odds du fick när du gjorde satsningen riskerar alltså att sjunka och tvärt om.

ROI
ROI är en förkortning av det engelska uttrycket Return of Investment, det vill säga avkastning på investerat kapital. Uttrycket dyker ofta upp när man diskuterar statistik och till exempel vill jämföra olika spelsystem. En ROI på 20% innebär att varje satsad hundralapp ger tillbaka 120 kronor.

Units
Units är det engelska ordet för enheter. Om du pratar med professionella spelare eller besöker spelforum på nätet kan du räkna med att stöta på ordet. Det används normalt istället för att till exempel säga kronor, dollar eller euro. En av tankarna bakom att använda begreppet units / enheter istället för att ange exakta summor är att det ska bli enklare för enskilda spelare att anpassa enhetens värde efter sin egen plånbok. En spelare med begränsad budget kan till exempel välja att låta varje enhet i ett speltips motsvara 5 öre, medan den som vill spela stort kan låta det vara 100 kronor.