Weekend Betting
Allt om betting och kasino online

Att göra en matchanalys

För att sportsbetting inte ska bli ett rent turspel behöver man kunna analysera den match man är intresserad av att satsa pengar på. För den som önskar göra sportsbetting till mer än ett obetydligt tidsfördriv gäller det att kunna samla in tillgänglig information och sedan analysera den på ett så skickligt och opartiskt vis som möjligt. Även om ditt hjärta bultar för ett visst lag gäller det att kunna se objektivt på situationen och analysera styrkor och svagheter precis som du skulle analysera ett företag innan du köpte aktier i det.

Att analysera en match handlar inte bara om att försöka förutsäga vem som kommer att vinna utan handlar minst lika mycket om att försöka avgöra huruvida det över huvudtaget är värt risken att satsa pengar på just den här matchen. Många tippar slentrianmässigt på alla tillgängliga matcher på till exempel Stryktipset, men idag är möjligheterna att plocka russinen ur kakan större än någonsin tack vare den explosionsartade tillväxten av spelbolag på Internet. Vissa av dem erbjuder till och med sportsbetting i mobiltelefonen. Det finns alltså goda möjligheter för dig att välja och vraka bland de matcher och andra sporthändelser du känner verkligen är värda att satsa pengar på för din del. Det kan handla om allt ifrån den information du har inhämtat gällande eventets förutsättningar till vilka odds du erbjuds.

Om vi går vidare till att analysera själva matchen är det viktigt att inte stirra sig blind på en eller två enskilda faktorer, utan försöka göra en samlad bedömning. Här är några exempel på punkter som är viktiga att ha i åtanke när man gör en matchanalys:

  • Kvalitén på den aktuella spelartruppen för båda lagen
  • Skade- och sjukdomsläget för spelarna
  • Dagsformen
  • Motivationen
  • Vad har hänt tidigare under säsongen? Är lagets trend uppåtgående eller nedåtgående?
  • Hemmastyrka/svaget och bortastyrka/svaghet
  • Tränarnas skicklighet, historik och nuvarande tillstånd
  • Väderförhållanden
  • Arenan

Efter att ha gjort en allmän bedömning av kvalitén på spelartruppen i helhet brukar man gå vidare till att titta på sjukdoms- och skadesituationen för spelarna. För att vara säker på att få med allt kan det vara en god idé att göra en nedskriven sammanställning och även ta med information om vilka reserver i lagen som kommer att ersätta skadade eller sjuka lagkamrater. Därefter kan du göra en ny utvärdering av kvalitén på spelartruppen, baserat på det aktuella läget för den specifika matchen. Ibland inser man här att läget blivit alldeles för oklart för att det ska vara värt risken att spela på matchen. Ibland är det tvärt om så att man blir så säker på sin sak att man, om ens avsatta spelarkassa och de regler man ställt upp för den så tillåter, kan tänka sig att lägga ett något större vad än normalt.

Om du bestämmer dig för att gå vidare och spela på matchen blir det aktuellt att försöka ta reda på information om dagsformen i lagen. Hur ser trenden ut? Ett lag som vunnit flera matcher på raken eller tagit hem någon särskilt viktig vinst kan känna sig så stärkta att de presterar extra bra en tid framöver. Eller, vilket också är en reell risk, blir de överdrivet självsäkra och slappnar av för mycket. Det gäller att kunna avgöra vilket scenario som är troligast.

Du kan få mycket information genom att kontrollera resultaten på hemmaplan för hemmalaget och jämföra dem med resultaten på bortaplan för bortalaget. Här är det bra att titta både till de senaste matcherna och till hela säsongen. Det är människor som spelar och att ha en stor samling lokala fans som hejar på läktarna kan ha otroligt stor betydelse för ett lags prestationer. Samtidigt finns det givetvis en risk för att man känner alltför stor press på sig att leverera och går i baklås. Börjar då hemmapubliken ropa, bua, kasta in saker på planen osv kan situationen förvärras ytterligare. Det finns gott om exempel på bland annat italienska och franska lag som har helt olika spelstel beroende på om de spelar hemma eller borta, så det här är definitivt inte en faktor att ta lätt på.

Innan det är dags att avsluta den här artikeln vill jag också ta upp vikten av den allmänna motivationen i klubben och på spelarnivå. Är det här matchen som avgör om Lag X ska få gå vidare till slutspel eller inte? Kanske spelar de till och med mot Lag Y som säkrat slutspelet för länge se’n? Risk att bli nedflyttad eller chans att bli uppflyttad är också faktorer som kan vara enormt motiverande för ett lag och få dem att ge det där lilla extra. Som tidigare nämnts finns förstås samtidigt alltid risken för prestationsångest som kan leda till överdriven passivitet eller oöverlagd aggressivitet på planen.

För att reda ut vad du kommit fram till och se till att du får med så många punkter som möjligt kan det vara läge att skriva ned både fördelar och nackdelar för båda lagen, och sedan granska dem med ett kritiskt öga. Det handlar ju som sagt inte bara om att försöka avgöra vem som kommer att vinna, utan även fastställa om man finner det lämpligt att spela på matchen över huvud taget och i så fall med vilken insats.